Напоследък водим доста натоварено ежедневие. Често работата се оказва твърде много,

...
Напоследък водим доста натоварено ежедневие. Често работата се оказва твърде много,
Коментари Харесай

Лесни идеи за здравословно хапване в офиса

Напоследък водим много натоварено всекидневие. Често работата се оказва прекалено много, а времето за обяд – малко. Пропускането на хранене не е добър вид, а и работата на празен корем прави работния ден даже още по-дълъг, пише фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Но по какъв начин да запазиш надзор върху фигурата си и да хапнеш по време на работа, без да прибягваш до бързи закуски, солети и кроасани?

Тайната е в планирането – отдели си половин час вечерта и приготви яденето за идващия ден, с цел да е готово, когато имаш потребност от него.

Ето няколко здравословни хрумвания за това:

1. Малки кюфтенца с киноа

Киноата е известна като супер храна и съществува под три съществени типа – бяла, черна и алена. Можеш да я намериш и като зърно, и като флейк, и като брашно. Вкусна е, а и потребна – оказва помощ при намаляване, предотвратява остеопорозата, пази сърцето и кожата ти, форсира метаболизма ти, оказва помощ при анемия… Общо взето - удължава продължителността и качеството на живота. Затова и постоянно и се обръщат към нея като към „ супер храна “.

А под формата на „ кюфтенца “ елементарно можеш да я сложиш в кутийка или пликче и да я вмъкнеш в обедното си меню. Ето по какъв начин:

Свари ¾ чаша киноа и я остави да изстине. В това време смеси в купа 2 яйца, 1 купичка настъргани тиквички, 1 ч. сирене, ½ ч. шунка на кубчета, ¼ ч. магданоз, 2 с.л. пармезан, 2 бр. раздробен зелен лук, сол и пипер на усет. След като смесиш съставките, добави киноата. Сместа можеш да изсипеш в тавичка за мъфини с дребни формички, с цел да се получат „ кюфтенца “. Ако нямаш формички, можеш да ги направиш на ръка. Покрий кюфтенцата с два разрушени белтъка и ги изпечи на мощно загрята фурна за 15-20 мин.

2. Бърза закуска с овесени ядки

Овесените ядки са невероятна питателна закуска с добре уравновесен хранителен състав. Те са добър източник на въглехидрати и фибри, в това число и на мощния бета глюкан. Богати са и на магнезий, калций, фосфор, цинк, фолиева киселина, витамини B1, B5, B6, B3.

Благодарение на фибрите са и много засищащи, тъй че не ти трябват доста, с цел да се заредиш с сила. Не забравяй, че фибрите са значими и за естествената работа на стомаха. Ниският им банкет води до запек. Ето малко лесни предписания за бързи закуски и десертчета:

80 г.овесени ядки, комплицирани с 200 гр кисело мляко и 30-40 гр. плодове за усет са чудесна концепция за лесна закуска, която можеш да направиш непосредствено в малко бурканче и да хапнеш небрежно, когато пристигна време за това.

3. Салата с пилешко, киноа и кориандър

Предполагам към този момент знаеш за какво чистото месо и киноата са потребни и за какво участват тук.

А кориандърът е от тези недооценени подправки със скрити качества, които ще те изумят. Например, кориандърът освобождава тялото ти от тежките метали и поддържа сърцето ти крепко. При някои хора има и утешителен резултат, тъй че може да ти помогне да минеш по-лесно през натоварения работен ден. А също така е богат на Витамин А.

Ето по какъв начин да си направиш салата:

Свари една чаша киноа(може примес от алена и бяла) с две чаши вода и малко сол за към 20 мин., до момента в който киноата стане мека и пухкава. Когато се охлади, добави сока и кората на един лайм и ¼ ч.чаша раздробен кориандър.

В незалепващ тиган запечи 150 гр. пилешки гърди с малко куркума, до момента в който месото стане нежно и стартира да се дели на конци, овкуси ги по твой усет и ги остави да се охладят. След това ги нарежи на лентички.

Объркай готовото месо с киноата, поръси с накълцания кориандър и изсипи салатата в комфортна кутийка, която да вземеш със себе си. Пъхни я в хладилника, а на идващия ден може да я хапнеш охладена, когато пристигна време за обяд.

В заключение…

Е, към този момент имаш няколко хрумвания, с които да започнеш. В реалност обаче имаш доста повече разновидности, единствено би трябвало да потърсиш.

Здравословната храна е на всички места към теб, единствено би трябвало да се подготвиш авансово с нея и да идеш на работа зареден, с цел да не се чудиш какво да прилапаш небрежно, без това да се отрази на твоя хранителен режим.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР